top of page
Writer's pictureHenk Antvelink

Een andere benadering om de besluitvorming over waardecreatie te verbeteren?

Updated: Dec 30, 2018


Waardecreatie besluitvorming is van groot belang in volatiele bedrijfsomgevingen, waar het omgaan met complexiteit een standaardvereiste is en de noodzaak om te veranderen constant en vrijwel overal aanwezig is. Hoewel veel bedrijven het gebruik van gegevens, logica en analyses beheersen om te bepalen of ze consistent en duurzaam positieve waardecreatie of NPV (Netto Contante Waarde) aansturen, is de integratie van gegevens uit onbewuste processen achtergebleven bij het gebruik van bewuste gegevens en logica die waardecreatiebeslissingen ondersteunen. De uitdaging is om bedrijfsleiders te helpen hun drempel van bewust denken te verlagen om toegang te krijgen tot onbewuste processen met een gestructureerde aanpak die dergelijke gegevens zichtbaar en nuttig maakt. Een voorbeeld van zo'n proces is het gebruik van reflectieve sessies als psychodynamisch instrument in besluitvormingsprocessen met betrekking tot waardecreatie.


Het creëren van reflectieve ruimte als een psychodynamisch instrument in groepen en organisaties stelt mensen in staat om inzicht te krijgen in de systeemfactoren en onbewuste psychische realiteiten die bijdragen aan een huidige situatie. Dus terwijl het oplossen van persoonlijke conflicten of een toename van geluk het resultaat kan zijn van individuele psychotherapie. Psychodynamische/socio-analytische methoden zoals het gebruik van reflectieve ruimte gaat over het vergroten van het vermogen van een systeem om zakelijke uitdagingen aan te gaan door onbewuste variabelen in de besluitvormingsvergelijking te brengen die moeilijk op andere manieren te ontdekken zijn.


Waardecreatie is afhankelijk van verschillende gedragsvereisten, bijvoorbeeld

  • Behoud van een extern geïnformeerde kijk op zakelijke kansen en uitdagingen;

  • Begrijpen wat de klanten nodig hebben (onmiddellijk en op lange termijn) en zich richten op het leveren van innovatieve oplossingen om hieraan tegemoet te komen;

  • Focus op externe partnerships die waarde toevoegen aan klanten en stakeholders;

  • Werk terug van commerciële opportuniteiten naar het prioritizeren van activiteiten die waarde toevoegen;

  • Duidelijke verantwoording afspreken en toewijding verwerven voor het leveren van specifieke resultaten;

  • Mensen motiveren om succes te overtreffen, succes te belonen en gevolgen toe te passen voor niet-levering;

  • Neem goed geïnformeerde beslissingen en beheer gerelateerde risico's;

  • Belemmeringen voor snelle actie wegnemen.

Zakelijke leiders die in staat zijn om de veronderstellingen van hun en andere leiders ter discussie te stellen in het licht van de zakelijke realiteit en die erin slagen om de vrije associatie te optimaliseren als een instrument om creatieve en innovatieve ideeën te benutten en die in staat zijn om dit effectief te integreren door middel van reflectie, leggen de basis voor het creëren van toekomstige waarde.


Associëren gebeurt terwijl de hersenen proberen om nieuwe input te synthetiseren en te begrijpen. Het helpt vernieuwers om nieuwe richtingen te ontdekken door verbanden te leggen tussen schijnbaar niet-verwante vragen, problemen of ideeën.


Door de gevoelens, emoties, vooroordelen, vooroordelen en aannames van elke beslisser te horen en door diep na te denken en nieuwe inzichten te cultiveren over wat er mogelijk is, wordt een niveau van leren, zingeving en vertrouwen gekweekt. Een goede leider moet om zich heen kijken en vooruitkijken - en dat betekent ook "van binnen" kijken.


De werkelijke waarde van reflectie in de context van waardecreatiebeslissingen ligt in de mogelijkheid om nieuwe waarde te vinden door middel van gedachten, die voortkomen uit het oogsten van het onbewuste, die "vertaald" kunnen worden in logica en datagestuurde waardebeslissingen. Dit vereist reflectief leren. Zakelijke leiders moeten nieuwe manieren vinden om dingen te doen en innovatieve en out-of-the-box oplossingen creëren die de naald in beweging brengen en de concurrentie en de snelle technologische vooruitgang voor blijven.


Reflecterende ruimte, met de juiste voorwaarden voor effectieve participatie, biedt een ongebreidelde "veilige" ruimte, waar gedachten en emoties van de deelnemende bedrijfsleiders worden gerespecteerd en optimale voorwaarden voor de ontwikkeling van vertrouwen worden geboden.



Het verhoogt het zelfbewustzijn van de bedrijfsleider en bouwt het vermogen van de bedrijfsleider om een creatieve en innovatieve denkomgeving te cultiveren die voortbouwt op het leren, het testen van aannames en het opbouwen van algemene veerkracht in het licht van de vluchtige, onzekere, complexe en vaak onduidelijke bedrijfsomgeving.


Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Circle Coaching & Consulting via info@circlecoachconsult.com of bel +31 6 42410740

Comments


bottom of page